Nouă informare ANM: Zece județe și Capitala rămân sub COD PORTOCALIU de viscol și ninsori, alte 17 sub COD GALBEN. Școli și drumuri închise, peste 60 de trenuri anulate în toată țara. HARTA regiunilor afectate. UPDATE

Publicat: 23/03/2018, 13:43

UPDATE 13:26:Din cauza condițiilor meteo au fost anulate 12 curse operate de trei companii, pe relațiile Treviso, Istanbul, Cluj, Chișinău, Pisa și Stockholm, anunță Compania Națională de Aeroporturi București (CNAB), într-un comunicat transmis vineri.

„Pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București și Aeroportul Internațional București Băneasa Aurel Vlaicu, traficul aerian se desfășoară în condiții de iarnă. Unele zboruri au întârzieri la decolare, determinate în principal de degivrarea aeronavelor și de intervențiile periodice pentru deszapezire la piste, platforme și căi de rulare, intervenții obligatorii pentru operarea în siguranță”, se arată într-un comunicat al CNAB.

Infrastructura aeroportuară este operațională, fiind asigurate condițiile pentru menținerea suprafeței de mișcare în condiții optime.

UPDATE 13:22:Traficul rutier este închis în continuare pe ambele sensuri de mers ale tronsonului București – Drajna al Autostrăzii Soarelui precum și pe șapte drumuri naționale, din cauza viscolului și a ninsorii, anunță Centrul Infotrafic al Poliției Române.

Astfel, circulația rutieră este oprită pe DN 2A, între Slobozia și Urziceni (județul Ialomița), DN 2C între localitățile Costești (județul Buzău) și Slobozia (județul Ialomița); DN 2N între localitățile Bogza și Dumbrăveni (județul Vrancea); DN 4 între București și Oltenița (județul Călărași); DN 21A între localitățile Bărăganu și Țăndărei (județul Ialomița); DN 22 între localitățile Râmnicu – Sărat (județul Buzău) și Brăila (județul Brăila) și DN 23B între localitățile Măicănești și Ciorăști (județul Vrancea).

Totodată, șapte drumuri naționale sunt restricționate. A fost impusă o restricție pentru circulația autoturismelor cu MMA>3.5 tone, pe DN3 Izlaz (județul Ilfov) și Lehliu Gară (județul Călărași), dar și o restricție pe DN1 Nistorești – Brașov, DN1A, între Dârste și Cheia, DN 10, între Buzău și Covasna, DN 2F, între Vaslui și Dragomirești, DN1B, între localitățile Buzău și Mizil, DN3, între Lehliu Gară și Cuza-Vodă (intersecție cu DN31) și DN3A, între Lehliu-Gară și Drajna, pentru circulația autoturismelor cu MMA>7.5 tone, din cauza ninsorii abundente.

Și Bara Sulina și Portul Midia au fost închise, din cauza vântului puternic.

UPDATE 11:46:CFR Călători a mai anulat, vineri, peste 20 de trenuri, astfel că numărul total al trenurilor anulate depășește 60. În Gara de Nord, cea mai mare întârziere înregistrată este a trenului care sosește de la Constanța, de 45 de minute.

CFR Călători anunță anularea, până la această oră, a 63 de trenuri care circulau între București și Constanța, Tulcea și București, Ciulnița și Slobozia, Constanța – Buzău și altele, din cauza vremii.

Potrivit CFR SA, toate magistralele de cale ferată sunt deschise și operaționale, circulația trenurilor fiind însă adaptată la condițiile meteo nefavorabile, în special pe raza județelor din jumătatea de sud a țării, unde la acestă oră ninge viscolit.

Până la această oră nicio linie de cale ferată nu a fost închisă, însă pe raza regionalelor de cale ferată Craiova și Constanța circulația pe anumite segmente de cale ferată se desfășoară în condiții speciale, fiind înscrise în circulație doar trenurile tractate cu locomotive Diesel. Tronsoanele pe care se circulă doar cu locomotive Diesel sunt: Caracal – Corabia, Caracal – Podu Olt, Roșiori Nord – Alexandria, Roșiori Nord – Turnu Măgurele, Craiova – Calafat, Craiova – Pitești și Tulcea – Medgidia.

De asemenea, între București – Lehliu și Videle – Giurgiu se intervine cu pluguri de zăpadă astfel încât trenurile să circule în condiții optime.În Gara de Nord, cea mai mare întârziere înregistrată este a trenului interregio care sosește de la Constanța, de 45 de minute.

UPDATE 10:39:Managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, Alis Grasu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că s-a intervenit la peste 1.300 de solicitări în ultimele 24 de ore, peste jumătate dintre cazuri fiind de cod gaben și cod portocaliu, iar 39 de persoane au ajuns la spitale cu suspiciuni de fracturi.

„Serviciul de Ambulanță București-Ilfov a acționat în 1.332 de solicitări în 24 de ore. Dintre acestea, 773 urgențe de cod roșu și cod galben, iar 107 s-au petrecut în loc public. De asemenea, 18 persoane fără adăpost au fost transportate la adăposturile primăriilor sau la spitale, dacă au fost cazuri medicale. Au fost și 39 de accidente minore prin cădere suspiciuni de luxații, fracturi, entorse”, a explicat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, Alis Grasu.

Managerul SABIF a explicat că, din cauza mașinilor parcate pe ambele sensuri ale drumurilor, accesul ambulanțelor este îngreunat pe străzile laterale: „Noi am luat măsuri de siguranță, avem un protocol încheiat cu o societate de off road care are un număr permanent în dispecerat, îi anunțăm de fiecare dată când avem o ambulanță blocată, astfel încât să putem să facem ca ambulanțele să se deblocheze imediat și să devină operaționale”, a adăugat Grasu.

UPDATE 10:04:Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, vineri, informarea meteorologică care era în vigoare de joi seara și anunță cod portocaliu de viscol, ninsori abundente și vizibilitate scăzută în București și zece județe. Alte 17 județe sunt sub cod galben.

Potrivit ANM, joi între orele 9.30 și 15.00 în cea mai mare parte a Munteniei și a Dobrogei și în sudul Moldovei va continua să ningă abundent, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 50 – 60 km/h și temporar 65 -70 km/h, viscolind și local troienind zăpada și diminuând vizibilitatea.

Sub cod portocaliu de viscol, ninsori abundente și vizibilitate scăzută sunt municipiul București și județele Tulcea, Galați, Brăila, Ilfov, Călărași, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Teleorman și Giurgiu, iar alte 17 județe sunt sub cod galben.

În același interval orar în cea mai mare parte a Moldovei, în estul Olteniei și local în nordul Munteniei, precum și în zona Munților Banatului, a Carpaților Meridionali și de Curbură va continua să ningă și să se depună strat nou de zăpadă. Vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…55 km/h, temporar viscolind și spulberând zăpada. În sudul și în estul Dobrogei precipitațiile vor fi mixte, iar vântul va depăși 60…65 km/h, în special pe litoral.

Vremea se va menține deosebit de rece, iar intensificările vântului vor accentua senzația de frig.

Începând de joi de la ora 15 până la ora 20, rămân sub cod galben de ninsori, intensificări ale vântului, zăpadă spulberată și vreme deosebit de rece 13 județe.

În jumătatea de est a Munteniei, în Dobrogea și în cea mai mare parte a Moldovei ninsorile vor continua, dar vor fi în diminuare ca intensitate. Vântul va mai avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 45…55 km/h, temporar de peste 60 km/h în Bărăgan, viscolind și spulberând zăpada și diminuând vizibilitatea. În sudul și în estul Dobrogei precipitațiile vor fi mixte.

Vremea va fi în continuare deosebit de rece, iar intensificările vântului vor accentua senzația de frig.

În cursul nopții de vineri spre sâmbăta, în estul și în sud-estul țării, vor mai fi intensificări ale vântului, cu 35…45 km/h, spulberând zăpada depusă.

UPDATE 08:48:Unele zboruri de pe Aeroportul Henri Coandă pot înregistra întârzieri la decolare, determinate în principal de degivrarea aeronavelor, întârzieri care, punctual, pot atinge și chiar depăși 40 de minute, nefiind însă curse aeriene anulate, potrivit CNAB.

„Pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București și Aeroportul Internațional București Băneasa Aurel Vlaicu, traficul aerian se desfășoară în condiții de iarnă, conform programului de zbor. Nicio cursă nu este anulată pe Aeroportul Henri Coandă din cauza condițiilor meteo. Unele zboruri pot înregistra întârzieri la decolare, determinate în principal de degivrarea aeronavelor, întârzieri care, punctual, pot atinge și chiar depăși 40 de minute”, se arată într-un comunicat de presă al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), remis vineri dimineață MEDIAFAX.

UPDATE 08:40:În Capitală, se circulă în condiții de iarnă, partea carosabilă fiind acoperită cu zăpadă. Brigada Rutieră a Capitalei recomandă oamenilor să utilizeze cât mai puțin mașinile personale.

UPDATE 08:08:CFR Călători anunță anularea, până la această oră, a 41 de trenuri care circulau între București și Constanța, Tulcea, Ciulnița și Slobozia și altele, din cauza vremii.

Potrivit CFR Călători, până la această oră au fost anulate 41 de trenuri care circulau între București și Constanța, Tulcea, Ciulnița și Slobozia, Caracal și Corabia, Lotru – Piatra Olt, Slatina – Piatra Olt,Piatra Olt – Craiova, Craiova – Băilești, Roșiori – Turnu Măgurele, Alexandria – Roșiori, Buzău – Constanța, Craiova – Sibiu, Piatra Olt – Pitești și retur.

UPDATE 07:53:Vineri, începând cu ora 7:30, a fost închisă circulația rutieră pentru toate categoriile de autovehicule pe A2, pe ambele sensuri de mers, între București și Drajna, km 12+000 – km 105+500, din cauza viscolului puternic și a vizibilității reduse, anunță CNAIR.

Totodată, în județul Vâlcea, DN7 este blocat între Golești și limita cu județul Argeș, după ce mai multe tiruri au rămas înzăpezite, potrivit Centrului Infotrafic al Poliției Române.

Alte două drumuri naționale sunt restricționate. Astfel, a fost impusă o restricție pe DN 13A, între Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc, pentru circulația autoturismelor cu MMA>7,5 t, din cauza ninsorii abundente și o restricție de tonaj (7,5 tone) pe DN 7, între Golești și limita cu județul Argeș (în județul Vâlcea).

În intervalul 22 martie, ora 23 – 23 martie ora 15, este în vigoare un cod portocaliu de ninsoare abundentă strat de zăpadă consistent, temporar viscol și vizibilitate scăzută, valabilă pentru 14 județe și Capitala.

În sudul Banatului și al Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și a Dobrogei ninsorile vor fi abundente, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h și temporar 65…70 km/h, viscolind și local troienind zăpada și determinând diminuarea vizibilității.

Totodată, în interval 22 martie, ora 15 și 23 martie, ora 20, va fi în vigoare un cod galben de ninsori însemnate cantitativ, intensificări ale vântului și vreme deosebit de rece. În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei și zona Carpaților Meridionali și de Curbură ninsorile vor fi în extindere dinspre sud-vest și în intensificare, se va depune strat nou de zăpadă, local consistent, iar temporar vântul va avea intensificări în medie cu 45…55 km/h, astfel că vor fi intervale de timp cu ninsoare viscolită și spulberată. În sudul și în estul Dobrogei precipitațiile vor fi mixte și se va depune polei.

Peste 3.300 de pompieri, pregătiți să intervină pe durata codului portocaliu

Peste 3.300 de pompieri cu 2.000 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în zonele vizate de codul portocaliu de ninsori, viscol și ger.

Pentru răspunsul la misiunile de căutare-salvare a persoanelor, sunt pregătite 36 de autovehicule șenilate, 41 autospeciale pentru transport personal și victime multiple (ATPVM), 33 autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum și autospeciale de intervenție la incendii și autospeciale SMURD.

În zonele vizate au fost trimise echipaje cu autospeciale și șenilate, iar la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență din țară au fost reactualizate procedurile de comunicare și colaborare cu toate autoritățile locale competente, pentru asigurarea protecției populației din zonele amenințate sau afectate.

Cei care pornesc la drum în această perioadă sunt sfătuiți să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs și să evite drumurile greu accesibile, dar și să se asigure că sistemul de încălzire din mașină funcționează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă.

Școlile, închise vineri în 10 județe și în București

Inspectoratele Școlare Județene din 10 județe din sudul și sud-estul țării și din Capitală au hotărât, ca vineri, 23 martie, să închidă grădinițele, școlile și liceele din cauza codului portocaliu de ninsori anunțat de Administrația Națională de Meteorologie.

Inspectoratele Școlare Județene din Giurgiu, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Buzău, Dolj, Călărași, Ilfov, Olt, Ialomița (cu excepția grădinițelor cu program prelungit) și din municipiul București au decis suspendarea cursurilor din toate unitățile de învățământ pentru ziua de vineri, 23 martie.

„Orele de curs vor fi recuperate, conform calendarului stabilit de fiecare unitate de învățământ cu aprobarea inspectoratelor școlare județene, respectiv a Inspectoratului Școlar al Municipiului București”, reiese dintr-un comunicat transmis de către Ministerul Educației.

Unde își pot duce bucureștenii copiii vineri, când sunt suspendate cursurile. LISTA variantelor disponibile

Primăriile sectoarelor 1,3,4 și 5 anunță că, pentru ziua de vineri, când școlile și grădinițele vor fi închise, vor pune la dispozițe mai multe centre unde părinții care nu pot lipsi de la serviciu își pot aduce copiii.

În Sectorul 1, grădinița nr. 248 va fi deschisă pentru copiii preșcolari, ai căror părinți nu au posibilitatea să îi plaseze sub supraveghere în contextul închiderii instituțiilor școlare din cauza vremii nefavorabile.

„Este o soluție de avarie, un minimum pe care-l putem face pentru acei părinți care nu au posibilitatea să aibă grijă de copiii lor pe perioada închiderii școlilor și a grădinițelor. Pentru viitor, vom face un plan de acțiune la nivelul Sectorului 1 astfel încât, în asemenea situații, să deschidem alternativ, mai multe grădinițe în care părinții să-și poată aduce copiii atunci când unitățile școlare se închid din cauza condițiilor meteo”, a afirmat primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Grădinița menționată poate găzdui până la 140 de copii care vor beneficia, între orele 08:00 și 18:00, de supraveghere de specialitate și, contra sumei de 14 lei, de o masă caldă. Reprezentanții Primăriei Sectorului 1 reamintesc că la aducerea copiilor la grădiniță, părinții trebuie să completeze o cerere și să aibă asupra lor originalul sau o copie a Cărții de Identitate.

O măsură similară a fost luată și de către Primăria Sectorului 5: „În urma discuțiilor cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Sector 5 și cu directorii unităților de învățământ, având în vedere că efectivul de cadre didactice va fi prezent vineri, 23 martie 2018, în școli și grădinițe, urmând să aibă program normal de lucru, s-a decis ca pe parcursul zilei de vineri, respectivele incinte să-i găzduiască pe cei mici. Aceeași soluție a fost adoptată și la nivelul creșelor aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5. Procedural, părinții se vor adresa conducerii unităților de învățământ, completând o cerere în momentul în care își lasă copiii în grija cadrelor didactice”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Sectorului 5, remis MEDIAFAX.

De asemenea, toți copiii angajaților Primăriei Sectorului 5 pot petrece ziua de vineri la Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”: „Urmare a măsurii suspendării cursurilor în ziua de vineri, 23 martie a.c. în toate școlile, grădinițele și liceele aparținând învățământului de stat din Capitală din cauza vremii severe, la inițiativa primarului Daniel Băluță, vor fi redeschise cele 8 centre ale DGASPC Sector 4, care îi pot găzdui pe copiii școlari și preșcolari”, se arată într-un comunicat al Primăriei Sector 4.

Potrivit Primăriei Sector 4, la șase dintre cele opt centre se pot primi preșcolarii, situate la următoarele adrese și în care sunt disponibile peste 250 de locuri: Centrul Social „Degețica”, din Aleea Mirea Mioara Luiza nr. 1A, sector 4, București – Tel: 0733.200.060; Fax:0372.874.261, email: [email protected]; Centrul Socila „Mica Sirenă”, din Aleea Emil Racoviță nr. 2B, Tel: 0371.360.124; Fax:0372.874.262, email: [email protected]; Centru Social „Micii Magicieni”, din Izv. Mureșului nr. 4, sector 4, București. 0722 885 555, fax 0371 36 01 28, email: [email protected]: Centru Social „Scufița Roșie”, din Aleea Tohani nr. 1, bl.30, sc. 1, parter, sector 4, București. Tel:0733.200.109 Fax:0372.874.267, email: [email protected] ; Centrul Social „Crăiasa Zăpezii”, din Str. Oițelor nr. 8, sector 4, București. Tel:0728.885.575, Fax:0372.874.268, email: [email protected] și centru „Dumbrava minunată”, din strada Stoian Militaru nr. 84, sector 4, București. Tel:0733.200.115 Fax:0372.874.269, email: [email protected].

De asemenea, părinții școlarilor pot apela la cele două centre de zi ale DGASPC Sector 4 care au disponibile aproximativ 50 de locuri: Centrul de Zi „Eu și Prietenii Mei” – Str. Aliorului nr. 8A ,sector 4, București. Tel:0751.090.237; Fax:0372.715.113; e-mail: [email protected] ; Centrul de Zi „Casa Speranței” , Str. Sold. Enache Ion nr. 1A,sector 4, București Tel:0730.590.887. Fax:0372.715.342; e-mail: [email protected]

Și Primăria Sectorului 3 a anunțat că vine în sprijinul părinților: „În cazuri urgente, aceștia pot suna până joi, 22 martie, la ora 20.00, la numărul de telefon 0728.729.797, pentru a putea beneficia de serviciile puse la dispoziție de DGASPC Sector 3. Preșcolarii pot beneficia vineri de serviciile oferite în cadrul Grădiniței 239 (bd. Mihai Bravu nr. 428) în intervalul orar 8.30- 17.00, cu servirea a trei mese, pentru care părinții achită 12 lei. Pentru copiii din clasele 0-IV, se pun la dispoziție locuri la Școala gimnazială nr. 80 (Calea Dudesti nr. 191). Programul de funcționare este cuprins în intervalul 8.00-11.35″, se arată într-un comunicat la Primăriei Sector 3.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Vremea o ia razna de Crăciun și de Revelion în București. Temperaturi anormale de Sărbători,...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Alegeri parlamentare 2024: ce votăm pe 1 decembrie și care este procedura prin care se...
Ce salariu are Călin Georgescu. Unde lucrează și cât câștigă pe lună, de fapt
Românii care vor primi a 13-a pensie în decembrie. Guvernul a anunțat cine primește sprijinul...
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
Breaking! Cine era Adelin, puștiul de 14 ani strivit în accidentul de pe DN56
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
E legal să depășești limita de viteză pentru a evita un pericol?
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu, declarații halucinante. Cum s-a întâlnit cu o altă specie și ce spune despre...
Bradul perfect de Crăciun. Când îl cumperi ca să nu ai probleme
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXIT POLL alegeri prezidentiale 2024, turul I, REZULTATE FINALE: Răsturnare de situație la alegerile prezidențiale!...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Test de cultură generală. Care insecte pot detecta explozibili?